Nazovite nas: +385 1 6542 855
Recite zbogom celulitu uz nekoliko ključnih savjeta!

Recite zbogom celulitu uz nekoliko ključnih savjeta!

Pitajte bilo kojeg stručnjaka i reći će vam da je celulit sasvim uobičajena stvar i ima ga više od 90% žena. Ta poznata narančina kora ne bira godine ni oblik tijela, može se pojaviti bilo kad i bilo gdje, no cijela stvar nije tako crna. Celulit nastaje, ali i nestaje s razlogom!

Za početak, bitno je razjasniti što je točno celulit. Masne stanice, radi niza faktora, uspijevaju doprijeti do površinskog tkiva i nastanjuju se ispod kože, neravnomjerno i tvrdoglavo. Ovaj proces češće je „ženski“ problem zbog posebnosti vezivnog tkiva i nije ga neuobičajeno dobiti već u pubertetu. Naime, glavni krivac za pojavu celulita su hormoni, točnije estrogen, inzulin, prolaktin i katekolamin. Uloga hormona je održavati kožu čvrstom i elastičnom, gomilaju masno i vezivno tkivo, reguliraju cirkulaciju krvi i limfnog sustava… Karakteristično je da estrogen kod žena započinje prirodno opadati sredinom dvadesetih godina, a posljedica je lošija cirkulacija, oslabljene veze oko stanica masti te manjak kolagena. Jednostavnije rečeno, koža gubi elastičnost s godinama, a svaka neravnina i nepravilnost uzrokovana nepravilno raspoređenim masnim tkivom postaje očitija.

Utješno je što je celulit sasvim prirodna stvar i gotovo je neizbježan. Ipak, njegova vidljivost odnosno količina uvelike ovisi o stilu života koji vodite i dok se celulita zapravo nikada nećemo riješiti, to ne znači da on mora biti vidljiv i neizbježan.

 

Vježbanjem istjerajte celulit

 

Fizička aktivnosti, bez obzira na izgled tijela, ključna je za zdravlje organizma. Neovisno o godinama, dnevna sportska aktivnost u trajanju od svega 30 minuta učinit će veliku razliku koju ćete osjećati godinama kasnije. A suzbijanje celulita neizbježno je uz ciljane vježbe. Kardio vježbe potiču gubljenje masnog tkiva i ključni su borac za zdravo tijelo. Važno ih je kombinirati s vježbama snage jer će mišići cijelog tijela postati snažniji i čvršći te njihov oblik definiran. Što su mišići izgrađeniji, to će koža biti zategnutija i elastičnija, a celulit će postati minimalan, vrlo vjerojatno gotovo nevidljiv.

 

Isprobajte limfnu drenažu

 

Loša cirkulacija uzrokuje niz problema za naš organizam. Iako joj ispočetka ne pridajemo previše značaja, s godinama loša tjelesna i limfna cirkulacija uzrokovat će upalne procese i otekline te onemogućiti nastanak kolagena koji je ključan za lijepu i blistavu kožu. Limfna drenaža potaknut će tijelo da izbaci sve toksine i poboljšati krvnu cirkulaciju. Višak vode iz tijela, zahvaljujući ispravnoj masaži i raznim dodacima za masiranje poput raznih rollera, postat će stvar prošlosti dokle god redovito masirate problematično tkivo i postepeno “razbijate” površinski sloj masnih stanica. Također, preporučuje se i nošenje kompresivnih čarapa za one koji provode dugo vremena sjedeći kako bi pospješili cirkulaciju!

 

Pijte vode i ne zaboravite na tajne sastojke!

 

Voda je neizostavna kad je u pitanju zdravlje organizma neovisno o celulitu. Ipak, unos vode direktno je povezan s nastankom celulita pa tako nakupljanju masnih naslaga i narančina kora direktno ovise o količine vode koju pijemo. Ona pomaže u izbacivanju toksina koji su odgovorni za nakupljanje celulita, a sprječava njegov nastanak i nakupljanju viška tjelesne vode. Sličan učinak imaju i namirnice poput đumbira i kajenske chilli papričice koje ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju cirkulaciju i povećavaju tjelesnu temperaturu odnosno potrošnju energije. Orašasti plodovi poput suncokretovih sjemenki bogati su raznim vitaminima, jačaju vezivna tkiva i potiču brži metabolizam. Slično je i s jajima koja su bogati izvor proteina i držat će vas sitima dulje zbog masti, minerala i vitamina poput željeza, joda, cinka i B12 vitamina.