Nazovite nas: +385 1 6542 855
Spas za visoki tlak možete potražiti u prehrani Vikinga!

Spas za visoki tlak možete potražiti u prehrani Vikinga!

Jeste li znali da se, izgleda, nordijci najbolje hrane na svijetu? Saznajte ključne točke njihove prehrane.

Prehrana karakteristična za stanovnike sjeverne Europe ima izvanredan učinak na regulaciju krvnog tlaka, jedne od najveće zdravstvene pošasti i uzročnika srčanih bolesti, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kopenhagen i Istočna Finska. Ona obiluje bobičastim voćem, velikim količinama ribe, uljem repice, cjelovitim žitaricama, sezonskim voćem i svježim začinima, kao i korjenastim povrćem uz manje mesa.

Tijekom razdoblja od 24 tjedna, polovica ispitanika u studiji jela je prema principima nordijske prehrane bez ograničavanja kalorija, dok je ostatak ispitanika jeo normalno – po principima zapadnjačke prehrane uz više mesa i tjestenine. Istraživači su ih vagali, mjerili im tlak te analizirali njihovo masno tkivo prije, za vrijeme i na kraju studije.

Otkrili su kako nordijska prehrana efikasno regulira tlak, ali i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka, raznih upala u tijelu i dijabetesa tipa 2 utječući na same gene. Iako prehrana ne može mijenjati genetiku i sklonost određenim bolestima, ona može utjecati na djelovanje tih gena i samim time služiti kao prevencija bolesti, zaključili su znanstvenici koji svima savjetuju da jedu kao “Vikinzi”.