Nazovite nas: +385 1 6542 855
Što znate o aroniji?

Što znate o aroniji?

Svježa, sušena, prerađena u sok ili džem, aronija je sve dostupnija, a i sve je više OPG- a koji se bave njenom proizvodnjom. Nije zahtjevna i podnosi niske temperature pa je recimo Gorski kotar idealan za njen uzgoj. Postoje tri vrste aronije – crna, tamnocrvena i ljubičasta i pripadaju porodici ruža Rosacea. Nemaju prirodnih neprijatelja pa je idealna za ekološki uzgoj.

Ima snažno antioksidativno djelovanje, a osim antioksidansima, bogata je flavonoidima, folnom kiselinom i vitamina  B, C i E. Jedenjem aronije i njenih prerađevina jačat ćete imunitet, smanjiti rizik od raka i usporiti starenje. Osim toga snižava tlak i potiče potiče proizvodnju dobrog kolesterola, a naći ćemo je i u nekim proizvodima za mršavljenje.

Nipošto ju ne konzumirajte samu. Ubacite ju u sokovnik zajedno s kupinama ili borovnicama, ili jabukama. Dobit ćete ukusan sok koji možete razrijediti vodom, jogurtom ili zobenim mlijekom. Rashladite i ponesite sa sobom na posao. Možete napraviti i hladno prešani sok koji onda pijete svakog jutra u malim dozama (0,3). Za one koji nemaju strpljenja takav sok može se kupiti i u trgovinama zdrave hrane. Kao što smo već spomenuli plodove aronije možete koristiti i za proizvodnju džema ili marmelade, ali i tada ju kombinirajte s nekim drugim voćem ili bar razblažite sokom od limuna.  Za one koji vole trpke i kisele okuse i sama aronija bit će dovoljna. Aronija se može kombinirati s nekim vrstama povrća, kao ne primjer s mladim špinatom ili rikulom.