Nazovite nas: +385 1 6542 855
Studeni – mjesec svjesnosti o raku prostate

Studeni – mjesec svjesnosti o raku prostate

Pustite brkove i pokrenite se!

 

Ovog mjeseca muškarci diljem svijeta puštaju brkove i kroz fizičke aktivnosti sudjeluju na humanitarnim akcijama u sklopu kampanje zaklade Movember. Sve je zabavno i otkačeno, no ukazuje na vrlo ozbiljan problem – rak prostate.

Otprilike svaki 6. muškarac u Hrvatskoj obolijeva od raka prostate. Posljednjih deset godina od raka prostate u našoj državi godišnje oboli oko 1800 muškaraca, a umre njih 720. Rak prostate je tako po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor (dijeli drugo mjesto s rakom debelog crijeva i rektuma, dok prvo mjesto pripada raku pluća).

 

Što svaki muškarac treba znati o raku prostate?

Prostata je žlijezda oblika i veličine kestena, koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva. Njezina glavna funkcija je proizvodnja većeg dijela tekućine u sjemenu, koja štiti i hrani spermije na njihovom putu do jajne stanice ako dospiju u žensko tijelo, odnosno važna je za plodnost muškarca. Najčešće bolesti prostate su upala (prostatitis), benigna uvećanja prostate i, nažalost, sve više i rak prostate.

Rak prostate je zloćudni tumor koji najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Međutim, postoje i agresivni tipovi raka prostate koji rastu i šire se brže od drugih i mogu muškarcu značajno skratiti život. Rak prostate može metastazirati, tj. proširiti se na udaljene organe, a u ovom slučaju to su najčešće kosti, pluća i jetra.

 

Kako se bolest može otkriti?

Rak prostate je teško otkriti jer u ranoj fazi nema primjetnih simptoma. Zato je pravodobno i redovno testiranje na rak prostate presudno! U uznapredovaloj fazi mogu se pojaviti sljedeći simptomi, koji doduše ne znače nužno da se radi baš o raku, već može biti riječ i o nekoj drugoj bolesti prostate: učestalo mokrenje noću, otežano mokrenje, nepotpuno izmokravanje, bol i osjećaj pečenja prilikom mokrenja, krv u urinu.

 

Kako se liječi rak prostate?

Ovisno o vrsti i stadiju, liječenje može uključivati operaciju, zračenje, krioterapiju, hormonsku terapiju, kemoterapiju ili kombinacije. U posljednjih nekoliko godina tehnike liječenja su sve bolje. Odnedavno postoji i cjepivo protiv raka prostate, namijenjeno bolesnicima u kod kojih je bolest u odmaklom stadiju.

 

Kada i kako se testirati na rak prostate?

Testiranje uključuje jednostavan krvni test prostata specifičnog antigena (PSA) i liječnički digitorektalni pregled (DRP). Za oba testa ne treba više od 10 minuta i pokriva ih zdravstveno osiguranje. Uz široku upotrebu testa PSA, oko 9 od 10 slučajeva raka prostate se pronađe u ranijoj fazi, čime muškarci dobivaju veliku šansu da se izliječe.

Godišnji PSA test i DRP pregled bi trebalo početi raditi u dobi od 40 ili barem 45 godina. Visokorizični muškarci trebaju preglede raditi od 40. ili ranije. Svakako se preporučuje napraviti jednokratno testiranje PSA u krvi u dobi između 35. i 40. godine, kako bi se odredila tzv. nulta ili bazična razina PSA u krvi, s kojom se uspoređuju sva buduća mjerenja PSA.

 

Kolike su šanse za dobivanje raka prostate?

Rizik dobivanja raka prostate raste s dobi i u većini, oko 80 posto, slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 65 godina (u Hrvatskoj oko 1400 od ukupno 1800 bolesnika). Međutim, rak prostate može nastati i kod muškaraca mlađe dobi, a čak i kod onih mlađih od 40 godina. To je rijetko, no mlađi muškarci su u većoj opasnosti jer je kod njih bolest obično agresivnija i teže izlječiva nego kod starijih muškaraca.

Rizik dobivanja raka prostate je veći ukoliko je neki član obitelji i sam obolio od raka prostate.

 

Prevencija?

Nažalost, točan razlog nastanka raka prostate i kako ga spriječiti se ne zna. No, kao i borbi protiv svih vrsta zloćudnih bolesti, muškarcima se savjetuje sljedeće: konzumirajte svježe voće i povrće svakodnevno, pazite da imate odgovarajuću tjelesnu težinu, budite fizički aktivni, nemojte pušiti, izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, odlazite na redovite preglede i pridržavajte se pravila za prevenciju izloženosti poznatim karcinogenima.

 

O zakladi Movember

Movember je globalna dobrotvorna organizacija fokusirana na zdravlje muškaraca. Sakupljena sredstva ulaže u inovativna istraživanja i programe podrške koji će omogućiti muškarcima diljem planeta da žive sretnije, zdravije i dulje.

Godišnja kampanja Movember poznata je diljem svijeta zbog zabavnog, otkačenog pristupa prikupljanju sredstva i osvještavanju muškaraca o njihovom zdravlju. Naziv je dobila prema kombinaciji engleskih riječi November i moustache (brk).

Pustite i vi brkove na 30 dana. Izazovite samog sebe da budete fizički aktivni i pokrenite se. Uključite i prijatelje i članove obitelji. Detalje saznajte na www.movember.com. Tko zna, možda ćete nekoga potaknuti da obavi pregled i spasiti mu život!

Napomena:  Članak je informativnog karaktera, te ne zamijenjuje stručan medicinski savijet liječnika. Ako smatrate da imate bilo kakve poteškoće svakako vam preporučamo da se obratite svome liječniku.