Nazovite nas: +385 1 6542 855
Svjetski dan srca

Svjetski dan srca

Uoči Svjetskog dana srca koji se obilježava danas 29.9. donosimo vam priču o srcu, vrlo bitnom organu. Srce je inače šuplji mišićni organ koji se nalazi u srednjem lijevom dijelu grudnog koša. Podijeljeno je okomito na dva dijela čvrstom mišićnom pregradom (septum), a vodoravnom pregradom podijeljeno je na još dva dijela, što znači da imamo 2 pretklijetke i 2 klijetke.

Tijekom života naše se srce umori, popusti snaga mišića – stezanja postaju sve slabija, mijenja se ritam – ubrza ili uspori, a može postati i nepravilan, mijenjaju se i krvne žile – od elastičnih i tankih postaju krute, neelastične, sužene. Kažemo da su aterosklerotski promijenjene i može doći do prekida cirkulacije u koronarkama uslijed čega dobijemo srčani infarkt. Mijenjaju se i periferne arterije – slabi cirkulacija na najudaljenijim mjestima (prsti ruku, nogu). Dolazi do promjena i u venskom krvotoku.

Srce i krvne žile od bolesti možemo štiti raznim mjerama prevencije. Srčane bolesti su u stalnom porastu i još uvijek su vodeći uzrok smrti, pa stoga raznim mjerama zaštite zdravlja moramo posvetiti puno veću pozornost u očuvanju ovog organa. Prevencija je zdravi način života koji se usvaja već u djetinjstvu. Uvođenje zdravih navika mladi prihvaćaju sa znatiželjom i bez otpora, usvajaju ga kao stil života i samo tako preventivne mjere rano započete mogu biti učinkovite.

Donosimo vam savjete kako sačuvati zdravo srce:

  • Minimalno konzumirati grickalice i brzu pekarsku hranu.
  • Jesti ribu,  puno povrća i voća.
  • Redovito kontrolirati tjelesnu težinu.
  • Ne piti alkohol! Maksimalno 2 dl crnog vina na dan.
  • Ne pušiti.
  • Redovito provoditi tjelesnu aktivnost.