Nazovite nas: +385 1 6542 855
Tajna uskršnjeg stola – moćne rotkvice

Tajna uskršnjeg stola – moćne rotkvice

Rotkvice su zanemarena namirnica. No, iznimno su zdrave, a sada je pravo vrijeme da njima ukrasite svoju trpezu i poradite na zdravlju organizma. Obiluju vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, magnezijem, bakrom, kalcijem, manganom i vitaminima B.

Borac protiv raka

Znanstvenici s India’s Jawaharlal Nehru Technological University su otkrili da rotkvica izazvaapoptozu – što znači da ubija stanice raka. Spojeve isothiocyanates i antocijanini rotkvice sadrže u izobilju, a nekoliko istraživanja je dokazalo da su učinkoviti u borbi protiv raka. Studija je objavljena u medicinskom časopisu Plant Foods for Human Nutrition. S obzirom na količinu vlakana koje sadže, rotkvice su posebno učinkovite u sprečavanju i borbi protiv raka debelog crijeva.

Respiratorni sustav

Imate li kronične probleme s bronhijima, sinusima ili astmom, rotkvice mogu djelovati kao prirodni dekongestanti.

Odlična za srce

Vlakna, vitamini i minerali iz rotkvice izvrsno će utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Rotkvice snizuju kolesterol, sprečavaju dijabetes, reguliraju krvni tlak i razinu šećera u krvi.

Jetra i probava

Rotkvica stimulira proizvodnju žuči što je iznimno bitno za zdravlje jetre. Sadrži tvari koje reguliraju proizvodnju bilirubina, pa je odlična namirnica i u borbi protiv žutice. Vlakna iz rotkvice reguliraju probavu. S obzirom da nećete patiti od zatvora, očistit ćete organizam od otrova.

Mršavljenje

Sadrži visok udio vode i vlakana, a gotovo ništa kalorija stoga je idealna za one koji žele skinuti koji kilogram viška. Bez obzira jedete li je sirovu ili kuhanu u organizam ćete, unatoč dijeti, unijeti ogromnu količinu hranjivih tvari.

Čistiti bubrege

Rotkvica izvrsno djeluje kod sprečavanja infekcija urinarnog trakta. Sok od rotkvice olakšat će i najgore tegobe skratiti vrijeme trajanja infekcije.

IZVOR: Net.hr