Nazovite nas: +385 1 6542 855
Ako vam je urin ove boje, trk liječniku!

Ako vam je urin ove boje, trk liječniku!

Zdravi urin sastoji se 95% od vode – preostalih 5 posto su urea, proizvodi razgradnje, kiseline i soli. Svaka kapljica krvi se oko 300 puta dnevno filtrira kroz bubrege te se izdvajaju tvari koje naše tijelo više ne treba ili mu štete. Urin ima direktan utjecaj na naše zdravlje, stoga treba obratiti pažnju na promjene. Doduše, zbog malih promjena ne treba odmah dizati uzbunu, ali boja, konzistencija i miris mogu biti važni za dijagnozu mnogih bolesti.

Drugačija, izrazito žuta boja može značiti da ste u nekom određenom vremenskom razdoblju uzeli previše tekućine. Crvena boja može značiti da imate krvi u urinu, ali i da ste jeli obojene namirnice poput cikle – ali i da imate neku bolest bubrega ili jetre. Za svaki slučaj odmah se javi liječniku.

Izrazito tamnožuta boja (ili boja meda) može značiti da ste jako dehidrirali – odmah popijte vode. Ako je mokraća boje piva, također se javi liječniku – ako ta boja potraje (može biti indikator dehidracije ili bolesti jetre).

Svijetložuta pa i lagano tamnožuta boja je normalna boja urina. Ako je mokraća bezbojna i prozirna, onda možete malo smanjiti unos vode. Oprez kod mokraće koja se pjeni i to kroz duže vremensko razdoblje – to može biti znak pogrešne prehrane ili problema s bubrezima.