Nazovite nas: +385 1 6542 855
Visoke vrućine i kronični bolesnici

Visoke vrućine i kronični bolesnici

Svi znamo kako se početkom ovog mjeseca, ali i krajem prošloga, temperatura zraka počela dizati prema 30 stupnjeva. Vožnja tramvajima, autobusima ili automobilima postaje nevjerojatno naporna. Kako je sada kroničnim bolesnicima?

Bitno je napomenuti da ako imate kroničnog bolesnika u obitelji, bilo bi dobro posjećivati ih jednom do dvaput dnevno, kada su iznimno visoke vrućine, u slučaju da im pomognete ako im što treba, a ako ste vi kronični bolesnik obavezno pripazite da ne izlazite ako ne trebate i ostajete hidrirani.

Važno je paziti na nekoliko stvari tijekom perioda velikih vrućina:

1. Pijem li dovoljno vode?
2. Ima li klimatizacije tamo gdje idem?
3. Pazim li da mi je tijelo ohlađeno?
4. Pokazuje li moje tijelo znakove stresa od vrućine – znojenje, vrtoglavica?

Kronični bolesnici su više osjetljivi na visoke temperature, dok su najosjetljiviji kardiovaskularni bolesnici, osobito oni starije životne dobi.

Ostanite sigurni i tako što ćete na umu imati sljedeće: pojačano znojenje može izvući soli i minerale iz tijela pa se posavjetujte s doktorom kako nadoknaditi taj manjak minerala, nemojte se baviti zahtjevnim fizičkim aktivnostima i puno se odmarajte, pripazite da imate nekoga tko će vas provjeravati (I isto učinite za drugoga!) i pratite lokalne medije za informacije o vremenu, kao i zdravstvenim i sigurnosnim uputama. Također, najbitnije je posavjetovati se s liječnikom koji će vam najbolje ukazati kako se ponašati tijekom velikih vrućina ovisno o problemu ili bolesti koju imate.