Nazovite nas: +385 1 6542 855
Isprobajte korisne vježbe za zdravlje i funkciju stopala

Isprobajte korisne vježbe za zdravlje i funkciju stopala

Kontinuiranim i svakodnevnim vježbanjem najviše utječemo na smanjenje bolova i grčeva, ne samo u stopalima, već u svim mišićima i zglobovima na tijelu.

Kada uzmemo u obzir da čitava težina tijela počiva na samo tri uporišne točke stopala i to nerijetko samo jedne noge, žalosno je da su stopala kao tako važan organ za pokretanje najčešće zanemarena u treninzima. Definiranjem točnog položaja stopala u svakoj vježbi, smanjuje se mogućnost krivih položaja stopala, te sama mogućnost nastanka grča. Ujedno će točno definirani položaj stopala poput primjerice zategnute pete ili ispruženih prstiju, prilikom izvođenja vježbi dati najbolje moguće rezultate pri oblikovanju ili istezanju pojedinih mišića nogu.

Isprobajte jednostavnu vježbu odmicanja bedra od sredine tijela s opuštenim stopalom što je neutralni položaj zgloba stopala te istu vježbu sa zategnutom petom. Primjetit ćete da u drugoj varijanti jače osjetite mišićnu kontrakciju vanjskog bedra, odnosno, otežali ste izvođenje vježbe jer ste zadanim položajem stopala aktivirali više mišića.

1. VJEŽBA

1

Plantarna fleksija (ispruženi prsti) – dorzalna fleksija (zategnuta peta) Iz neutralnog položaja stopala: ispružiti skočni zglob i odmaknuti prste od glave, zatim zategnuti skočni zglob i povlačiti prste prema glavi.

2. VJEŽBA

2

U dorzalnoj fleksiji (zategnuta peta) savinuti nožne prste od glave.

3. VJEŽBA

3

Naizmjenično ispružiti jedno i zategnuti suprotno stopalo.

4. VJEŽBA

4

Kružiti stopalima prema unutra – palčevi se primiču.

5. VJEŽBA

5

Kružiti stopalima prema van – palčevi se odmiču.

6. VJEŽBA

6

Popeti se na prste, spustiti se na pete (puno stopalo).

7. VJEŽBA

7

Skvrčiti koljeno i skočni zglob, ispružiti koljeno i skočni zglob.

8. VJEŽBA

8

Naizmjenično se penjati na prste jednog stopala i spuštati na petu suprotnog stopala (puno stopalo).

Preuzeto s portala www.fitness.com.hr