Nazovite nas: +385 1 6542 855
Zašto nikada ne bi trebali piti kavu na prazan želudac?

Zašto nikada ne bi trebali piti kavu na prazan želudac?

Prva stvar koju ćemo istaknuti – kava je mnogim ljudima danas neophodan eliksir energije. I tako svako jutro, 365 dana u godini. Volimo kavu, volimo dobro pripremljenu kavu, volimo razne napitke koji sadrže kofein i on doista ima puno benefita, od toga što je kao snžan borac protiv demencije dobra za mozak, nadalje. Ipak, kava na prazan želudac se nikad ne bi trebala piti, a ovo je glavni razlog.

Kava podiže razinu kiseline, ubrzava metabolizam čak dvostruko, pa može doći do probavnih smetnji i žgaravice. Ne bi vjerovali, ali isti učinak ima čak i kava bez kofeina jer kava kao napitak stvara jaku kiselinu u želucu. Isto tako, previše kave vas ponekad može učiniti nervoznom, čak možete doživljavati i male trzaje u tijelu te sklonosti promjenama raspoloženja, baš kao da ste u PMS-u. Također, pijenje omiljene crne tekućine natašte povećava simptome anksioznosti, broj otkucaja srca, razdražljivost, a umjesto da nam je lakše, postaje nam teže fokusirati se.

Vjerujete li u krilaticu “Tko rano rani, dvije sreće grabi” i uzimate svoju šalicu turske kave čim se probudite jer ti treba kofeinska budilica? U krivu ste. Čim se probudite, vaše tijelo samo od sebe proizvodi kortizol zbog čega bi kad ustanete trebala osjećati revitalizirano. Suproto vjerovanju da nam upravo kava daje ujutro polet, ona snižava razinu tog hormona i tijelo se navikava na stanje optimale uspavanosti zbog čega vam kava rano ujutro doista ne pomaže. Osim ako se ustanete u 5 ujutro, onda kava u 8 ima smisla…

No, postoje iznimke za svako pravilo. Nutricionisti poručuju: ako vam se ništa od navedenog ne događa, a normalno konzumirate kavu na prazan želudac već godinama, slobodno zanemarite ovo pravilo. To znači da imate – jako dobar želudac!