Nazovite nas: +385 1 6542 855
Znakovi dijabetesa kod djece

Znakovi dijabetesa kod djece

Od šećerne bolesti danas boluje oko 350 milijuna ljudi, dvostruko više nego prije 30 godina, kada je ovom bolešću bilo pogođeno 153 milijuna ljudi u svijetu. U SAD- u gdje djeca obolijevaju od dijabetesa tipa 2, izravno povezanog s pretilošću, kod djece u Europi, pa i u Hrvatskoj, dominantan je dijabetes tipa 1. To je autoimuna bolest koja se očituje nesposobnošću gušterače da izluči dovoljno inzulina. Ovaj tip dijabetesa inače u ukupnoj populaciji dijabetičara zauzima tek 10 posto oboljelih. Ako se bolest ne prepozna dovoljno rano, mogu nastupiti teži metabolički poremećaji odnosno nakupljanje ketona u krvi. Simptomi su osjećaj mučnine, povraćanje, ubrzano disanje, a može doći i do poremećaja svijesti.

Uzroci dijabetesa nisu znanstveno potvrđeni, no većina istraživača smatra da do razvoja bolesti vode genetska predispozicija i izloženost vanjskim faktorima, kao što su virusi. Šećerna bolest kod djece najčešće se otkrije u dobi između 10 i 13 godina.

ZNAKOVI UPOZORENJA za tip 1: neutaživa žeđ, učestalo mokrenje, gubitak težine, umor, nedostatak energije, intenzivna glad, promjene vida, gljivične infekcije, dijabetička ketoacidoza ili povećanje ketona u mokraći (simptomi su povraćanje, bol u želucu, brzo disanje, blijedo lice, voćni miris daha, umor).