Nazovite nas: +385 1 6542 855
Jeste li svjesni benefita čarobne bundeve?

Jeste li svjesni benefita čarobne bundeve?

Puzava stabljika bundeve naraste i do 10 metara – plodovi su blagog i slatkastog, a sjemenke uljastog okusa. Bundeva potječe iz Meksika, a zahvaljujući Španjolcima i Kolumbu prenijeta je u Europu. Ova „kraljica jeseni“ prvotno je služila kao hrana za stoku, dok se danas na ovu namirnicu gleda s poštovanjem te ju je moguće naći u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.

Iako ju najviše volimo pečenu, možete ju konzumirati i kuhanu, dok je naravno najzdravija opcija kada ju jedete sirovu. Bundeva je jedna od onih namirnica koje u 100 grama sadrže samo 26 kalorija i kao dodatan benefit – ne sadrži zasićene masti, stoga je idealna za programe regulacije tjelesne težine te uz to sadrži vitamine C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnu kiselinu i mineralne sastojke poput kalija, fosfora, kalcija i željeza.

Ljekovita svojstva bundeve već su odavno poznata u narodnoj medicini:

  • Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva
  • Diuretik je te se s toga preporučuje osobama oboljelim od artritisa i gihta
  • Štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima
  • Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje
  • Pomaže smanjiti kolesterol u krvi
  • Žlica soka od bundeve dnevno zaštitit će vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate
  • Kao maska za lice, bundeva je prikladna za problematičnu kožu te pomaže u otklanjanju akni i mitesera
  • Jača zaštitnu ovojnicu živaca i djeluje smirujuće poput prirodnog lijeka za smirenje
  • Osnažuje krvožilni sustav
  • Potiče rad štitnjače

Inače je od bundeve moguće pripremati najrazličitija jela poput rižota, pirea, juhe, kolača i sokova, a uz nju izvrsno pristaju začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.

Zbog prehrambenih vlakana bundevine koštice se preporučuju u prehrani svih skupina ljudi, bez obzira na spol i dob kako bi se održavala i osiguravala pravilna flora crijeva i provodila djelotvorna detoksikacija organizma. Sjemenke bundeve također utječu na zdravlje organizma jer sadrže bakar, mangan, željezo, cink, te vitamine E i B, a dobra je vijest da spada u jednu od najmanje kaloričnih namirnica.

Od sjemenki bundeve se pravi i bučino ulje – jedno od najhranjivijih vrsta ulja. Ono je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i sterola. Ulje sjemenki bundeve djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitetu spermija i zdravlje kože, jača imunitet, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone te je poznato i po blagotvornom djelovanju na prostatu.

U Zagorju je nazivaju buča, u Dalmaciji tikva, u Slavoniji bundeva, a u Moslavini misirača. No, bez obzira na to kako je zvali, sada je pravo vrijeme za konzumiranje ove fine namirnice.