Pravilna prehrana kod gonartroze
Pravilna prehrana važna je sastavnica u konzervativnoj terapiji artroze koljena. Ona može pomoći pacijentima da smanje bolove, smanje težinu i postignu veću pokretljivost. U prilogu saznaješ zašto su Omega 3 masne kiseline poželjne kod gonartroze i zašto je arahidonska kiselina štetna. Pomoću našeg popisa preporučenih namirnica i namirnica koje treba izbjegavati, tada možeš potpuno individualno prilagoditi svoje prehrambene navike. Tvoj će ti liječnik pri tome rado pružiti podršku.

Za mnoge je obrok bez mesa i nezamisliv. Svaka četvrta osoba svaki dan jede meso. Za pacijente s gonartrozom to nije baš dobra ideja. Jer prvenstveno crveno meso, u koje se ubrajaju svinjetina i junetina, sadrži arahidonsku kiselinu. Iz nje u tijelu nastaju tvari koje mogu dovesti do upala. Istraživanja su pokazala da pacijenti s artrozom, koji su potpuno prestali konzumirati meso, imaju manje otečene zglobove i manje bolova.

„Pri prevenciji i liječenju bolesti artroze, osim prehrane i težine važnu ulogu prije svega igra odgovarajuća količina kretanja.“ Prof. dr. Stefan Sell, Medicinski direktor centra za liječenje zglobova Schwarzwald

Kakva prehrana pomaže kod artroze u koljenu?

Malo mesa, puno povrća, malo šećera, mast umjereno: Pacijenti bi se trebali zdravo i uravnoteženo hraniti i konzumirati namirnice koje sprječavaju upale. U to se, primjerice, ubrajaju laneno i orahovo ulje sa svojim Omega 3 masnim kiselinama. „Oni naime smanjuju razgradnju kolagena u ljudskom tijelu“, objašnjava profesor Stefan Sell, medicinski direktor centra za liječenje zglobova Schwarzwald. Kolageni su strukturne bjelančevine koje se, između ostalog, javljaju u hrskavici i koje treba zadržati jer: Pri liječenju gonartroze prvenstveno se radi o usporavanju daljnjeg trošenja zglobova koje prijeti uništenju hrskavice u zglobu koljena.

Dakle, bi li pacijenti s gonartrozom trebali po mogućnosti konzumirati namirnice poput lososa, špinata ili lanenih sjemenki i izbjegavati meso zbog arahidonske kiseline? „U svakom slučaju. Jer, na ovaj se način mogu usporiti upalni procesi u tijelu“, objašnjava Sell. Istovremeno bi pacijenti s artrozom koljena trebali voditi računa o unosu minerala, vitamina i elemenata u tragovima. „Primjerice, antioksidansi sudjeluju u metabolizmu kolagena i nalaze se u vitaminima C i E, miješanim karotenoidima te u bioflavonoidima citrusa“, nastavlja Sell. Ovi antioksidansi smatraju se snažnim „hvatačima“ radikala. Tijelo djelomično samo stvara slobodne radikale – međutim, oni također nastaju uslijed vanjskih utjecaja, primjerice dima cigareta ili UV zračenja. Previše slobodnih radikala u tijelu može pogodovati bolestima poput artroze.

Zdravo jesti, smanjiti težinu i rasteretiti koljeno

Izbjegavati nezdrave tvari, konzumirati poželjne, smanjiti prekomjernu težinu – to su ciljevi koje bi pacijenti s gonartrozom trebali slijediti prilikom promjene prehrane. „A tko se uravnoteženo hrani, također lakše gubi na težini“, ukratko zaključuje Sell. Jer suvišni kilogrami dodatno opterećuju zglobove. Tko pak smanji težinu, smanjuje pritisak na zglobove, ublažuje bol i olakšava kretanje. To je značajna terapijska mjera za usporavanje napredovanja bolesti zglobova.


Prehrana kod artroze: Što smije na tanjur?

Promjena prehrane je na početku izazov za mnoge pacijente – međutim, uravnotežena i lagana kuhinja s puno povrća i voća ubrzo za njih postaje svakodnevica. Za pacijente s gonartrozom izradili smo pregled poželjnih i manje poželjnih namirnica. 

Važno je pronaći ravnotežu između različitih namirnica – i u slučaju nejasnoća također potražiti savjet liječnika. On poznaje tvoju povijest bolesti i može ti u slučaju pitanja pomoći oko odgovarajućeg plana prehrane.

Namirnice kod artroze: Ovo trebate jesti češće!

•    Povrće: Artičoke, komorač, krastavci, mahunarke, češnjak, kupusnjače, korabica, poriluk, mrkve, gljive, rotkvice, salata (prvenstveno endivija, cikorija, rikula, listovi cikle), kiselo zelje, celer, šparoge, špinat, tikvice, crveni luk
•    Voće: Općenito sve vrste voća s malo šećera, poput marelica, bobičastog voća, avokada. Rjeđe je u redu konzumirati i vrste s više šećera poput ananasa, banana, krušaka, dinje, manga, trešanja ili grožđa.
•    Začinsko bilje i začini: Đumbir, kim, korijandar, kurkuma, muškat
•    Kobasice i meso: Pureća šunka, piletina; rjeđe su također dopušteni govedina, teletina, juneći file i divljač.
•    Riba: pastrva, haringa, bakalar, rakovi, skuša, losos, srdela, iverak
•    Mlijeko i sir: mlijeko i obični jogurt s niskim udjelom masti, mlaćenica, svježi sir s do 20% masti, sir od kiselog mlijeka i zrnati svježi sir. Rjeđe također možete konzumirati vrhnje, kiselo vrhnje, Crème fraîche, meki sir, feta sir, mozzarellu i sirni namaz.
•    Žitarice, kruh i prilozi: Zobene pahuljice, pir, proso, kruh od integralnog brašna, krumpiri, smeđa riža
•    Napitci: Voda, čaj bez šećera, kava bez mlijeka
 

Jeste li znali?

Đumbir sprječava stvaranje upalnih tvari. Tako je barem dokazano za ekstrakt đumbira. Znanstvenici su u istraživanju s 250 sudionika ustanovili da ekstrakt djeluje slično kao i uobičajena sredstva protiv bolova. Za istraživanje, polovica ispitanika uzimala je kapsule đumbira, a druga kapsule bez đumbira – dakle placebo. Rezultat: Ispitanici, koji su uzimali kapsule đumbira, trebali su manje lijekova za ublažavanje bolova.

Ove namirnice trebate izbjegavati:

•    Voće: Sušeno voće, konzervirano voće, voćni mousse
•    Kobasice i meso: Svinjetina u bilo kojem obliku, panirano meso
•    Riba: panirana riba
•    Mlijeko i sir: mliječni proizvodi s visokim udjelom masti i gotovi proizvodi poput voćnog jogurta i pudinga
•    Žitarice, kruh i prilozi: Načelno treba izbjegavati proizvode od bijelog brašna (npr. bijeli kruh i kroasane); nadalje ljuštenu rižu, pommes frites, krokete, palačinke, pire krumpir, popečke od krumpira
•    Napitci: Napitci od soje, voćni sokovi, gazirana pića, alkohol
•    Slatkiši i grickalice: kao što su čokolada, sladoled, čips i sl.

Artroza koljena: Što još možete poduzeti 

Sa zdravom i uravnoteženom prehranom već ste na pravom putu. Usprkos tome možete u okviru konzervativne terapije artroze još više povećati kvalitetu života: ne smije nedostajati ciljanog i redovitog kretanja – u fizioterapiji, ali i s umjerenim sportom. Dodatno, naše bandaže i ortoze – prije svega prilikom sportskih aktivnosti – mogu rasteretiti i stabilizirati tvoje koljeno kako bi se ublažili bolovi i kako bi se postigao bolji osjećaj.

  • Individualni pristup
  • Individualni pristup

    korisnici u središtu naših aktivnosti
  • Individualni pristup
  • Stručno osoblje

    opskrba korisnika uslugama za lakši život
  • Individualni pristup
  • Loyalty klub

    dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh