Kako pokrenuti limfu? - BAUERFEIND

Kako pokrenuti limfu?

Kako pokrenuti limfu?
Limfna drenaža i svakodnevne vježbe potiču protok limfne tekućine. Ako se limfa nakuplja u tkivu, na pogođenom dijelu tijela nastaje oteklina. Pacijentice s limfedemom to itekako dobro znaju. Međutim, što pomaže ako se limfa nakuplja u tijelu? Objasnit ćemo kako funkcionira limfna drenaža - i kojim vježbama možete samostalno raditi protiv nakupljanja u tkivu.

Vrućina, preuska odjeća ili predugo stajanje mogu biti vrlo neugodni za pacijentice s edemom. Razlog tome je da vrlo brzo dolazi do zastoja limfotoka i voda se nakuplja u tkivu. Edem može, primjerice, biti nasljedni, ali može nastati i zbog operacije karcinoma, prilikom koje je odstranjen limfni čvor. Edem je važno liječiti kako ne bi napredovao. Kod limfedema uspješnom se pokazala takozvana kompleksna dekongestivna fizikalna terapija. Ona se sastoji od različitih terapijskih sastavnica. Limfna drenaža posebno je važna među njima.

Kako funkcionira limfna drenaža?

Fini limfni kanali ne nalaze se samo u rukama ili natkoljenicama. Limfa teče i u licu, na vratu, u prsima, u trbuhu pa sve do koljena i stopala. Limfna drenaža istovremeno ima dva pozitivna učinka:

 • tekućina može otjecati zahvaljujući otvaranju limfnih čvorova masažom i
 • limfne žile se dodatno potiču da u buduće odvode više tekućine.

Limfnu drenažu više puta tjedno provodi školovani fizioterapeut ili maser ili se mogu koristiti uređaji za limfnu drenažu. Pri tome se koža ne gnječi i ne pritišće kao kod klasične masaže, nego se nježno gladi. Nakupljena tekućina se tada kružnim pokretima pažljivo gura u zdrava područja. Od tamo je odvodi limfni sustav.

Nakon ručne limfne drenaže iznimno je važno održavati stanje dekongestije pomoću kompresivnog pomagala.

Možete li koristiti uređaj za limfnu drenažu u vlastitom domu?

Neke pokrete terapeut može pokazati svojoj pacijentici i ona ih može provoditi kod kuće. Ili liječnik, primjerice, prepisuje uređaj za intermitentnu pneumatsku kompresiju. Kompresivna terapija uređajima za limfnu drenažu (IPC - intermitentnu u pneumatsku kompresiju) primjenjuje se u liječenju limfedema, venske insuficijencije, kroničnih rana koje ne zacjeljuju, postoperativnih edema i sportskih ozljeda, te kao profilaksa DVT-a. Potiče se protok limfe, smanjuje oticanje i fibroze, smanjuje bol, poboljšava pokretljivost, poboljšava krvožilni protok i protok limfe. S obzirom na dugotrajno čekanje termina za limfnu drenažu u ustanovama zdravstvenog sustava idealno rješenje je terapija koja se može provoditi svakodnevno u miru vlastitog doma.

Ovdje se radi o medicinskom uređaju koji provodi mehaničku limfnu drenažu. Za to se oko ruku, trupa ili nogu stavljaju specijalne manžete koje se tijekom određenog vremena terapije (primjerice ujutro i navečer po 20 minuta) napumpavaju do tlaka koji ti je ugodan. Pritisak, koji se pri tome stvara, vrši dekongestiju tkiva i stimulira tok limfe.

Međutim, posebno je važno i samostalno nešto napraviti za zdravi limfotok.

Koji pokreti najviše stimuliraju tok limfe?

U listovima "mišićna pumpa" pomaže pri transportu limfe - primjerice prilikom uspinjanja stepenicama. Ako vam pak stepenice nisu na raspolaganju, moguće je hodati u mjestu: dakle, u stajaćem položaju naizmjenično s pete stati na prednji dio stopala.

Nadalje, u stajaćem ili sjedećem položaju moguće je ljuljati se na stopalima: težina se prvo polako premješta prema natrag na petu i prednji dio stopala se podiže, zatim se opet premješta prema naprijed na prednji dio stopala - i tada se peta podiže.

Prilikom "bočnog podizanja noge" u stajaćem se položaju naizmjenično svaka noga podiže u stranu. Moguće je polako "koračati" kratkim stazama kroz stan: Pri tome se stopalo svjesno spušta i otiskuje od pete prema prstima. Duboko disanje pri tome opušta i istovremeno pospješuje odvod limfe.

Za limfotok ruku i trupa prikladno je "branje voća": uspravno stati i zatim više puta polako rukom posegnuti prema gore i zatim šaku opet povući prema trupu. Nakon toga promijeniti ruku.

Važno je uvijek ostati u pokretu

Kratke vježbe mogu se brzo uklopiti u svakodnevnicu - primjerice prilikom pranja zuba. Nakon nekog vremena više uopće nećeš moći ni zamisliti da miruješ pri svakodnevnim aktivnostima – a vježbe će svakako utjecati i na poboljšanje vašeg raspoloženja.

 • Individualni pristup
 • Individualni pristup

  korisnici u središtu naših aktivnosti
 • Individualni pristup
 • Stručno osoblje

  opskrba korisnika uslugama za lakši život
 • Individualni pristup
 • Loyalty klub

  dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh