Meniskusne suze: bol u koljenu pri savijanju i istezanju - BAUERFEIND

Meniskusne suze: bol u koljenu pri savijanju i istezanju

Meniskusne suze: bol u koljenu pri savijanju i istezanju
Oštećenje meniskusa jedan je od najčešćih uzroka bolova u koljenu. Brzim liječenjem pacijenti izbjegavaju daljnja oštećenja zglobova i ograničenja u svakodnevnom životu. Kako prepoznati simptome, vrste oštećenja te koji je tijek liječenja, donosimo u članku!

Meniskusi su dva polumjesecna diska hrskavice smještena u koljenu između zglobnih površina bedrene kosti i kosti potkoljenice, gdje djeluju kako bi uravnotežili simetriju između dvije kosti. Apsorbiraju dio težinskog opterećenja i osiguravaju optimalnu raspodjelu tlaka.  Također stabiliziraju, puferiraju i raspoređuju sile koje djeluju na koljeno. Ako koljeno boli pri istezanju i savijanju ili je natečeno i vruće, uzrok bi mogao biti ošttećenje/ruptura meniskusa. Oštećenje meniskusa jedan je od najčešćih uzroka bolova u koljenu. Brzim liječenjem pacijenti izbjegavaju daljnja oštećenja zglobova i ograničenja u svakodnevnom životu.

Najčešći uzrok meniskusnih suza

Meniskusne suze često su uzrokovane uvijanjem koljena dok je savijeno. Općenito, svaki sport ili vježba koji bi mogli uključivati ovu vrstu rotacijskog padajućeg pokreta predstavlja opasnost. To uključuje nogomet i skijanje, kao i sportove s loptom poput košarke, odbojke i rukometa. Prekomjerna težina ili prekomjerno naprezanje, poput čestog dizanja teških tereta ili ponovljenog čučnja, također su potencijalni okidači.

 

Trošenje hrskavičnih struktura također je prirodna nuspojava starenja. Ako je meniskus pretrpio trošenje, čak i jedan pogrešan pokret može uzrokovati oštećenje meniskusa.

Različite vrste oštećenja meniskusa

Liječnici kategoriziraju suze meniskusa prema vrsti suze i mjestu, odnosno medijalnom ili bočnom meniskusu. Medijalni meniskus čvrsto je vezan za medijalni kolateralni ligament zglobne kapsule i manje je pokretan od bočnog meniskusa. Kao rezultat toga, rupture medijalnog meniskusa su znatno češće. Kod takvih ozljeda, stražnja trećina je zahvaćena mnogo češće.

Poput zglobne hrskavice, menisci također trpe trošenje tijekom vremena. Te su promjene poznate kao meniscopatija i dio su razvoja osteoartritisa.

Prepoznavanje simptoma puknuća meniskusa

Bol u koljenu s unutarnje ili vanjske strane koljena pri savijanju i bol u koljenu prilikom savijanja tipični su simptomi oštećenja meniskusa. Traumatsko pucanje meniskusa može se osjetiti čak i tijekom nesreće kao bol u pucanju u području zglobnog prostora koljena. Pacijenti često čuju zvuk pucanja. U nekim slučajevima, tekućina se skuplja unutar zgloba, a koljeno postaje natečeno. To može rezultirati začepljenjem zgloba koljena, što onemogućuje potpuno istezanje ili savijanje koljena. Osim toga, u nekim slučajevima se percipira osjećaj nestabilnosti.

Odmah nakon ozljede koljena, oboljeli trebaju odmoriti zglob kako bi što više obuzdali oticanje. Da biste to učinili, koljeno treba podići i ohladiti. Ako se sumnja na ozljedu meniskusa ili meniskopatiju, odmah se treba savjetovati s liječnikom.

Meniskus suze: kako se dijagnosticiraju?

Tijekom fizičkog pregleda liječnik provjerava znakove rupture meniskusa. Ovi znakovi su reakcije boli izazvane posebnim zahvatima za ruke i pokretima koljena (testovi izazova):

 • Znak Steinmann I
 • Znak Steinmann II
 • Böhlerov znak

Za Steinmann I znak, liječnik jednom rukom hvata petu, a drugom drži koljeno na mjestu. S fleksijom od približno 90 stupnjeva, liječnik pasivno rotira potkoljenicu prema unutra i prema van u zglobu koljena. Bol tijekom vanjske rotacije ukazuje na leziju medijalnog meniskusa, bol tijekom unutarnje rotacije ukazuje na oštećenje lateralnog meniskusa.

Za Steinmannov II znak liječnik palpira bolne točke.

Da bi se ispitao Böhlerov znak, ispruženi zglob koljena pomiče se prema središnjoj liniji tijela i od nje.

Kako bi potvrdio sumnju, liječnik može provesti magnetsku rezonanciju (MRI). Ovo je prikladno za procjenu vrste i opsega puknuća meniskusa.

Kakav je tijek liječenja vašeg puknuća meniskusa?

Nakon puknuća meniskusa moguće je konzervativno liječenje ili operacija. Tijekom konzervativnog liječenja, odmaranje zgloba jednako je važno kao i provođenje kontroliranih pokreta. Često se koriste pomagala ("štake"). Ortoze ili nosači također se propisuju kako bi se oslobodio oštećeni meniskus i stabiliziralo koljeno. Fizioterapija i terapija bolovima na bazi lijekova pomažu u smanjenju upale i mobilizaciji zglobnih struktura.

Ako je oštećenje meniska teže, potrebna je kirurška invencija. Tijekom endoskopskog postupka (artroskopija), rastrgani dio meniskusa je ili ušiven ili djelomično uklonjen (djelomična meniscektomija), pri čemu se održava zdravo tkivo meniskusa. Posebno za sportaše i mlade, artroskopska kirurgija ponekad je neizbježna, jer će meniskus dodatno pod visokim stresom i uzrokovati sekundarna oštećenja koljena.

Meniscopatija - smanjenje boli s potporama

Ako je koljeno bolno, natečeno ili nestabilno, korištenje ortoze logičan je izbor. Ali ono što je manje poznato je da ortoze također mogu učinkovito smanjiti bol uzrokovanu meniskopijom. U tu svrhu, GenuTrain aktivna ortoza ima posebno razvijen funkcionalni jastuk koji okružuje koljeno. Integralna "meniskusna krila" vrše pritisak na prostor zgloba koljena i stimuliraju zglobnu kapsulu, što smanjuje bol oko meniscija.

Pomoć nakon operacije suza meniskusa

Nakon operacije meniskusa, možda će biti potrebno privremeno stabilizirati zglob koljena izvana i ograničiti njegovu pokretljivost. Lagana, ali stabilna ortoza koljena SecuTec Genu idealna je za tu svrhu. Nošenjem ortoze pacijenti mogu optimalno pomoći u procesu ozdravljenja. Oni mogu brzo samostalno upravljati svojim svakodnevnim rutinama i imati koristi od povećanog osjećaja stabilnosti zahvaljujući pouzdanoj stabilizaciji i izvrsnoj udobnosti nošenja.
 

 • Individualni pristup
 • Individualni pristup

  korisnici u središtu naših aktivnosti
 • Individualni pristup
 • Stručno osoblje

  opskrba korisnika uslugama za lakši život
 • Individualni pristup
 • Loyalty klub

  dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh