Kako steznik za koljeno pomaže pri nestabilnosti zgloba koljena - BAUERFEIND

Kako steznik za koljeno pomaže pri nestabilnosti zgloba koljena

Kako steznik za koljeno pomaže pri nestabilnosti zgloba koljena
Ako se čini da je uobičajena stabilnost u koljenu nestala i koljeno se osjeća pomalo klimavo, vjerojatni razlog je nestabilnost zgloba koljena. U tim slučajevima preporučuje se ciljano liječenje pomoću potpore za ublažavanje i ortoza. Steznik za koljeno pruža povećanu stabilnost i sigurniji osjećaj pri hodanju.

Što se događa u slučajevima nestabilnosti zgloba koljena?

Zglob koljena najveći je zglob u ljudskom tijelu, a također je svakodnevno izložen ogromnom naprezanju. Kako bi se zajamčila stabilnost u koljenu, podupiru ga križni i kolateralni ligamenti, kao i mišići koji se protežu kroz zglob. Osim toga, velika kapsula okružuje cijelo koljeno. Sve ove strukture čine kompleks kapsularnih ligamenata. Oštećenje ovog kompleksa, bez obzira gdje, dovest će do gubitka kontrole kretanja. Koljeno će boljeti, bit će nestabilno i može čak i odustati.

Uzroci nestabilnosti koljena

Pretjerano rastegnuti ili ozlijeđeni križni ili kolateralni ligamenti uzrok su nestabilnosti koljena u mnogim slučajevima. Iako se ozljede ligamenata često događaju tijekom vježbanja, kongenitalne ili stečene slabosti mišića i ligamenata također mogu učiniti koljeno nestabilnim.

Oštećeni meniskus, također, brzo baca zglob koljena izvan stabilne pozicije. Kada je koljeno zdravo, meniskus osigurava siguran prijenos opterećenja s bedra na potkoljenicu tijekom kretanja. Ako je meniskus oštećen, više ne može pravilno izvršiti ovaj zadatak.

 

Ako osjećate bol prilikom hodanja stepenicama, posebno spuštajući se, uzrok je osteoartritis koljena, odnosno trošenje zglobne hrskavice. Upala burze, nazvana burzitis, također može biti okidač za vašu bol.

Uzroci nestabilnosti koljena su brojni. Liječnici općenito razlikuju tri vrste nestabilnosti koljena:

 1. Jednostavna nestabilnost zgloba koljena: to je slučaj kada je zahvaćena samo jedna od struktura koljena, na primjer medijalni kolateralni ligament.
 2. Složena nestabilnost zgloba koljena: u ovom slučaju istodobno je zahvaćeno nekoliko struktura, na primjer križni ligamenti, kolateralni ligamenti, kapsula zgloba koljena ili menisci.
 3. Kronična nestabilnost zglobova koljena: u ovom slučaju, stanje traje dugi niz godina.

Ali općenito vrijedi sljedeće: što je više ligamenata pogođeno ozljedom ili slabošću, to je veća vjerojatnost nestabilnosti zgloba koljena.

Tipični simptomi: kako prepoznati nestabilnost koljena

Na početku nestabilnosti koljena obično postoji nejasan osjećaj nesigurnosti tijekom hodanja; bol u koljenu često se javlja samo s prekomjernim naprezanjem. Tijekom vremena može se razviti stvarna nestabilnost i iritacija, što rezultira izdavanjem koljena. Ako se nestabilnost koljena ne prepozna i ne liječi, to može rezultirati kroničnim trošenjem zglobne hrskavice (osteoartritisa) u dugoročnom razdoblju - stanje koje više nije reverzibilno.

Dijagnosticiranje nestabilnosti zgloba koljena

Ako imate osjećaj da nešto nije u redu s vašim koljenom, morate se posavjetovati s liječnikom, ortopedom, na primjer. Pomoću "testa ladice" liječnik će provjeriti funkciju vaših križnih ligamenata. Tijekom ovog testa ležite na leđima s koljenom pod kutom od 90 stupnjeva. Liječnik objema rukama okružuje savijeno koljeno i povlači potkoljenicu naprijed ili je gura unatrag. Ako se potkoljenica može lakše pomaknuti prema bedru nego kod zdravog koljena, test ladice smatra se pozitivnim. Zatim tu su varus / valgus stres testovi za ispitivanje kolateralnih ligamenata. Ako se koljeno može malo otvoriti kada se primijeni protutrač, to će biti znak oštećenog kolateralnog ligamenta.

Ako je dijagnoza nestabilnost zgloba koljena, obično će postojati dodatni pregledi specifični za zglobove pomoću tehnologije snimanja, kao što su rendgenska ili magnetska rezonancija (MRI). Također se ispituje položaj zdjelice, tijekom kojeg će liječnik usporediti duljine nogu.

Mogući tretmani za nestabilnost koljena 

Liječenje ovisi o težini stanja. U većini slučajeva nestabilnost koljena može se liječiti konzervativno, što znači bez operacije. Ako su ligamenti ozlijeđeni, kao u slučajevima uganutih ligamenata, koljenu prvenstveno treba vremena da zacijeli i mora se ublažiti. U slučajevima jednostavne nestabilnosti koljena obično se preporuča:

Oslonci kod nestabilnosti zgloba koljena – zaštita i olakšanje

GenuTrain Steznik za koljeno kao potpora koljenu pomoći će vam da izbjegnete podvrgavanje prekomjernom naprezanju koljena tijekom svakodnevnih aktivnosti i vježbanja. To može biti korisno za potporu konzervativnom liječenju, nakon operacije koljena ili u slučajevima kronične nestabilnosti zgloba koljena. Medicinska pomoć stabilizira vaš zglob koljena i potiče mobilizaciju - pružajući zglob koljena sigurnom potporom i ublažavajući moguće bolove u koljenu.

Trening za vaše koljeno

Također možete učiniti nešto korisno za povećanu stabilnost koljena kod kuće: Bauerfeind Aplikacija za liječenje pružit će vam personalizirani program treninga. Jednostavne vježbe pomoći će vam da ojačate mišiće koljena i tako stabilizirate koljeno.  Naš steznik za koljeno će vam pomoći u pravilnom izvođenju vježbi. 

 • Individualni pristup
 • Individualni pristup

  korisnici u središtu naših aktivnosti
 • Individualni pristup
 • Stručno osoblje

  opskrba korisnika uslugama za lakši život
 • Individualni pristup
 • Loyalty klub

  dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh