Limfedem i sport mogu ići zajedno - BAUERFEIND

Limfedem i sport mogu ići zajedno

Limfedem i sport mogu ići zajedno
Kretanjem, ciljanim vježbama i kompresijom možete postići dobre rezultate protiv edema. Važan sastavni dio kompleksne dekongestivne fizikalne terapije je kretanje. I to ne bez razloga: zahvaljujući tome limfna tekućina bolje se odvodi, povećava se pokretljivost i raste raspoloženje. U ovom članku možete saznati koje su vježbe i sportovi prikladni te zašto je kompresija neizostavni dio liječenja.

Sport nije dobar samo za srce i krvožilni sustav, nego i za glavu. Osobe, koje se redovito kreću, rjeđe pate od psihičkih smetnji. To su pokazala brojna istraživanja sveučilišta kroz duži niz godina. Razlog dobrom raspoloženju su, između ostalog, serotonin i dopamin. Ovi hormoni sreće imaju sposobnost smanjivanja stresa i straha.

Za pacijentice s limfedemom to je dobar razlog da sport integriraju u svoju svakodnevicu jer za doživotnu samokontrolu bolesti pogođene osobe trebaju uložiti vrijeme i prije svega disciplinu. Kod limfedema sport može otjerati negativne misli i ojačati samopouzdanje. Međutim, prije svega pomaže u odvođenju limfne tekućine koja se nakuplja u tkivu. Pokazat ćemo vam na što trebate obratiti pozornost prije nego što se počnete baviti fizičkom aktivnošću.

Limfedem i sport – nisu proturječni pojmovi!

Otečene noge, osjećaj napetosti i koža osjetljiva na pritisak: To baš i nisu najbolji preduvjeti za bavljenje sportom. Istodobno, kretanje je čak jedna od pet komponenata kompleksne dekongestivne fizikalne terapije koja se smatra najučinkovitijom metodom za liječenje limfedema. I to ne bez razloga: fizioterapijske vježbe i nježni sportovi poput joge, nordijskog hodanja, pješačenja u prirodi i aquafitnessa pomažu pacijenticama da povećaju pokretljivost i smanje otekline. Smanjenje oteklina osobe mogu zahvaliti takozvanoj mišićnoj pumpi. Napinjanjem i opuštanjem mišića vrši se pritisak na limfne žile. Rezultat je to da limfa može bolje otjecati. Isto tako, redovito kretanje djeluje protiv prekomjerne težine kojoj limfedem može pogodovati.

Koji sport je pogodan za osobe koje pate od limfedema?

Načelno su pogodni sportovi koji ne opterećuju zglobove. U to se ubrajaju plivanje i druge mogućnosti kretanja u vodi, primjerice aquajogging i aquacycling. Sportovi u vodi imaju još jedan praktičan popratni efekt: zahvaljujući tlaku vode limfa može bolje otjecati iz tkiva. Međutim, oprez: Pacijentice s limfedemom trebale bi izbjegavati dane kad se voda u bazenima dodatno zagrijava jer toplina pospješuje stvaranje limfne tekućine. Joga, hodanje i vožnja biciklom alternativne su fizičke aktivnosti na suhom.

Kompresivne čarape kod limfedema – idealan sportski suputnik

Alfa i omega liječenja limfedema je kompresija. Svakodnevno pa tako i tijekom sporta. Primjerice, VenoTrain curaflow odgovarajuće je terapijsko pomagalo za noge kod limfedema. Ravno tkane kompresivne čarape ublažuju bol uzrokovanu napetošću, potpomažu otjecanje limfe i povrh toga omogućuju koži da diše. Visokokvalitetni i nježni materijali čine kompresivne čarape tvojim svakodnevnom pratiteljima tijekom samoterapije – zahvaljujući kojima opet možete voditi aktivan život bez boli.

 • Individualni pristup
 • Individualni pristup

  korisnici u središtu naših aktivnosti
 • Individualni pristup
 • Stručno osoblje

  opskrba korisnika uslugama za lakši život
 • Individualni pristup
 • Loyalty klub

  dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh