Razgovaramo o apneji s Alenom Đurasom: "U 7 sati sna prestao sam disati 116 puta" - BAUERFEIND

Razgovaramo o apneji s Alenom Đurasom: "U 7 sati sna prestao sam disati 116 puta"

Razgovaramo o apneji s Alenom Đurasom:
Povodom Svjetskog dana spavanja pričali smo s Alenom Đurasom koji je korisnik našeg Hoffrichter CPAP aparata, jer se unazad 10 godina bori s apnejom. Apneja je poremečaj spavanja koji se često manifestira izrazito glasnim hrkanjem, a posljedice neadekvatnog liječenja mogu biti opasne.

Apneja u snu je poremećaj spavanja kod kojeg dolazi do opetovanog prekida disanja tijekom sna. Najčešći simptomi apneje su izrazito glasno i neprestano hrkanje tijekom spavanja, kronična neispavanost i česta potreba za spavanjem tijekom dana. Ako se ne liječi, apneja može dovesti do niza po život opasnih posljedica.

Osobe koje boluju od apneje često nisu niti svjesne pojave simptoma dok im netko na iste ne ukaže, najčešće partner. Za razliku od primarnog hrkanja, hrkanje povezano s apnejom znatno je glasnije i dolazi do zastoja disanja te je upravo zbog toga apneja opasna i važno ju je liječiti adekvatno i na vrijeme kako bi se spriječila progresija bolesti. 

Naš poznati pjevač zvonkog glasa Alen Đuras podijelio je s nama svoje iskustvo i put do postavljanja dijagnoze.

 

1. Koje simptome apneje ste prve uočili?

„Prve simptome uočio sam prije desetak godina; konstantno sam bio umoran, imao sam glavobolje, vrtoglavice, manjak energije tijekom dana, a posljedično i visoki krvni  tlak.

Prije dvije godine rekao sam svojoj doktorici da sam konstantno umoran i koliko god spavao  i dalje bih bio umoran. Doktorica je posumnjala na apneju i uputila me na polisomnografiju."

2. Kakvo je bilo Vaše iskustvo s polisomnografijom?

"Polisomnografiju sam odradio doma, jer su mi doktori rekli da će dobiti najbolje rezultate ako spavam u poznatom okruženju. Cijeli proces je bio vrlo jednostavan i nisam se previše mučio zaspati.

Nakon par tjedana dobio sam nalaz od doktora i otkrio da imam tešku apneju. Uređaj je izmjerio da sam u 7 sati sna prestao disati 116 puta, što bi značilo da prestanem disati po pola minute svakih 4 minute."

3. Koji CPAP aparat koristite?

"Dobio sam preporuku da se za CPAP uređaj obratim u Bauerfeind, jedno od najpoznatijih prodajnih mjesta kvalitetnih medicinskih pomagala. Za svaku pohvalu bili su djelatnici Bauerfeindovog stručnog pulmološkog tima koji su mi uređaj dostavili na kućnu adresu te samnom odmah odradili edukaciju vezanu uz korištenje, a dostupni su i telefonski za bilo kakva pitanja i podršku.

Koristim Hoffrichter CPAP aparat koji ima odlične performanse, malen je i ne zauzima puno mjesta pa ga je jako jednostavno i praktično koristiti. Uređaj se individualno namješta prema potrebama, a ima i nekoliko funkcija za udobnost spavanja kao što je razina tlaka zraka kod izdaha, zagrijavanje zraka prije korištenja uređaja, mogućnost spajanja različitih vrsta maski i slično. Prije spavanja samo stavim masku i nekoliko puta udahnem, kako bi aparat pokrenuo terapiju.

U odnosu na neke druge CPAP aparate koje sam isprobao, ovaj najbolje zadovoljava moje potrebe, maska i crijevo su odlični jer nisam ograničen s pozicijom tijekom spavanja i mogu se okretati na bok."

4. Koji je uzrok pojave apneje u Vašem slučaju?

"Naravno, nakon što sam saznao da imam apneju, htio sam otkriti koji je uzrok. Odlučio sam snimiti nos i otkrio da imam devijaciju koja mi otežava disanje tokom noći i dana. Nakon toga su mi otkrili da imam spušteno nepce i da mi je to vjerojatno glavni uzročnik apneje.“

 

Za sva pitanja i informacije vezane za CPAP aparate i apneju, slobodno se obratite na mail adresu info@bauerfeind.hr.

Cjelokupnu Bauerfeind ponudu CPAP aparata i dodataka za aparat pogledajte na linku.

 

 • Individualni pristup
 • Individualni pristup

  korisnici u središtu naših aktivnosti
 • Individualni pristup
 • Stručno osoblje

  opskrba korisnika uslugama za lakši život
 • Individualni pristup
 • Loyalty klub

  dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh