Što je limfedem i koje su dostupne terapije? - BAUERFEIND

Što je limfedem i koje su dostupne terapije?

Što je limfedem i koje su dostupne terapije?
Bez obzira koliko Vas dugo već prati Vaša dijagnoza, u ovom članku otkrit ćete važne aspekte o limfedemima, informacije o terapijskim mogućnostima koje u dogovoru s Vašim liječnikom trebaju pomoći u određivanju učinkovite terapije prilagođene Vašem trenutnom stanju.

Kako nastaje limfedem?

Kod limfedema riječ je o poremećaju otjecanja limfe koji dovodi do nakuplja limfne tekućine u tkivu. Kao posljedica toga, javlja se intenzivno oticanje u oboljelom dijelu tijela. Ako se ne liječi, stanje kod limfedema progresivmo se pogoršava . Tkivo postaje otvrdnuto, koža napeta, a pokretljivost ograničena. Limfedemi mogu nastati bilo gdje u tijelu. Međutim, najčešće se javljaju na rukama i nogama. Budući da se bolest vrlo često razvija podmuklo,treba promatrati tijelo i bilježiti sve promjene.

Ukoliko izostaje adekvatna terapija povećava se rizik od infekcije. Dakle, liječenje poremećaja otjecanja limfe prijeko je potrebno.
 

 

Vrste limfedema i simptomi

1. Primarni limfedem

 • Urođene malformacije u području limfnog sustava
 • Premalo limfnih žila
 • Djelomično nepostojeće limfne žile
 • Fibroze limfnih čvorova

2. Sekundarni limfedem

 • Operacije
 • Tumori
 • Zračenja
 • Ozljede, upale ili infekcije


Simptomi (sekundarni i primarni limfedem)

 • Često asimetrične (neravnomjerne) otekline
 • Često započinje na mjestima udaljenim od sredine tijela
 • Oštećenje limfnih žila dovodi do nakupljanja vode, odnono stvrdnjavanja vezivnog tkiva
 • Tegobe uzrokovane kongestijom i osjećaj napetosti, rijetko bolovi

 

Stadiji limfedema

Dostupne terapije za zbrinjavanje limfedema

Limfedemi se u pravilu mogu dobro liječiti. Najučinkovitija metoda pri tome je kompleksna dekongestivna fizikalna terapija (CDT) koja se sastoji od dvije faze:


1. faza- dekongestija koja smanjuje postojeće otekline

2. faza-  održavanje koje osigurava stanje nakon faze dekongestije i tako sprječava ponovnu pojavu oteklina

 

Limfna drenaža

Limfna drenaža koristi se kako bi se rasteretio i aktivirao limfni sustav.

Kod ručne limfne drenaže (MLD), posebnom se limfnom masažom pospješuje odvod tekućine iz nateklog tkiva. Pri tome specijalno obrazovani fizioterapeut pažljivo masira limfu u zdrava područja, odakle se može odvoditi. Ručnu limfnu drenažu propisuje liječnik i treba je provoditi više puta tjedno.
Između termina preporuča se nositi kompresivno pomagalo.

Intermitentna pneumatska kompresija (IPC) aktivna je fizikalna mjera u fazi dekongestije i održavanja u sklopu kompleksne dekongestivne fizikalne terapije (CDT). U ovu svrhu koriste se uređaji za limfnu drenažu prilikom čega se oko nogu ili trupa i ruku stavljaju manžete sa zračnim ćelijama. Uređaj napumpava manžete do razine tlaka koji je za Vas ugodan i u vremenu koliko traje tretman (npr. ujutro i navečer 20 minuta). Pritisak, koji se pri tome stvara, vrši dekongestiju tkiva i stimulira limfotok.
Može se koristiti  i u udobnosti vlastitog doma.

 

 

Kompresivna terapija 

U fazi dekongestije, nakon svake limfne drenaže, stavlja se limfološka kompresivna bandaža, dok se tijekom faze održavanja koriste ravno tkane medicinske kompresivne čarape/kompresija za trup/kompresivni rukavi.

Kompresivno pomagalo smanjuje neugodne simptome limfedema, poboljšava otjecanja limfe te može ublažiti bolove. Zahvaljujući kompresivnom pritisku stvara se pozitivan utjecaj na osjetljivost i osjet boli. Cjelodnevna primjena može imati pozitivan utjecaj na uspjeh terapije. 

Zato smo u Bauerfeindu razvili po mjeri skrojeni VenoTrain curaflow i VenoTrain curaflow strong. Ova ravno tkana kompresivna pomagala optimalno se prilagođavaju oblicima nogu, ruku ili šaka pacijenata s limfedemom i lipedemom.

VenoTrain curaflow i VenoTrain curaflow strong vrše potreban stabilno visok radni pritisak tijekom kretanja. Ova stabilnost pritiska važan je dio terapije. Jer ujednačena kompresija izvana povećava odvod limfne tekućine u tkivu i djeluje protiv daljnjeg taloženja.
Ublažavaju bolove uzrokovane napetošću i osjetno rasterećuju. I to sve sa značajno većom udobnošću pri nošenju zahvaljujući posebno mekim vlaknima.

 

Za ostale informacije obratite nam se na info@bauerfeind.hr a sve proizvode za terapiju limfedema pronađite na našoj web stranici www.bauerfeind.hr.

 

 

 

 

 • Individualni pristup
 • Individualni pristup

  korisnici u središtu naših aktivnosti
 • Individualni pristup
 • Stručno osoblje

  opskrba korisnika uslugama za lakši život
 • Individualni pristup
 • Loyalty klub

  dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh