Zašto profesionalni sportaši, ali i rekreativci vole Foam Roller - BAUERFEIND

Zašto profesionalni sportaši, ali i rekreativci vole Foam Roller

Zašto profesionalni sportaši, ali i rekreativci vole Foam Roller
Kojom god fizičkom aktivnošću da se bavite zasigurno ste se susreli s Foam Rollerom, rekvizitom kojega jednako vole profesionalni sportaši i rekreativci.

Za one koji još uvijek nisu imali zadovoljstvo rolati se po ovom super rekvizitu ili pak nisu još uvijek niti upoznati s istim, evo par riječi o Foam Rolleru.

Što je Foam Roller?
Foam Roller je valjak izrađen od EPE pjene te svojom strukturom podsjeća na konzistentnu spužvu. Zahvaljujući tome, valjak je dovoljno čvrst I zadržava oblik, a s druge strane dovoljno mekan kako ne bi izazivao neugodu prilikom korištenja.
Valjak je pronašao široku primjenu u profesionalnom i rekreativnom sportu, kao i fitness industriji pa se tako najčešće koristi za:
•    Masiranje mišića prije treninga u svrhu zagrijavanja I poticanja cirkulacije
•    Vježbe stabilnosti i propriocepcije
•    Korektivne vježbe vezane uz posturu (skoliozu)
•    Masiranje mišića nakon treninga u svrhu opuštanja i bržeg oporavka
•    Masiranje bolnih i napetih mišića

Primjer vježbi s Foam Rollerom

 


1.    Kruženje rukama u ležećoj poziciji
Početna pozicija: Lezite na Foam Roller tako da ga postavite uzduž kralježnice. Noge savijte u koljenima, pridržavajući se stopalima za pod kako biste održali ravnotežu. 
Izvođenje vježbe: Krenite kružiti rukama, opisujući što veće krugove. Za dodatan izazov a aktivaciju trbušnog zida, odvojite stopala od poda, pazeći pri tome da donja leđa ostanu u neutralnoj poziciji.
Benefiti vježbe: Ova vježba djeluje korektivno na posture te je odlična kod osoba sa skoliozom. Uz to, djeluje na poboljšanu stabilnost lopatica, a u naprednoj varijanti izvođenja utječe na jačanje trbušnog zida I stabilizatora trupa.

2.    Toe Touch
Početna pozicija: Lezite na Foam Roller tako da ga postavite uzduž kralježnice. Noge savijte u koljenima, pridržavajući se stopalima za pod kako biste održali ravnotežu. Dlanovima se možete pridržavati za pod kako biste se stabilizirali, a u naprednijim varijantama dlanove postavite na Roller. Donja leđa zadržite u neutralnoj poziciji svjesnom aktivacijom trbuha, a potom odvojite stopala od poda dovodeći koljena iznad zdjelice. 
Izvođenje vježbe: Vrhovima prstiju naizmjenično dodirujte pod, pazeći pri tome da se pozicija donjih leđa ne mijenja. Kut između potkoljenice i natkoljenice se ne mijenja tijekom izvođenja vježbe, a isti treba iznositi 90 stupnjeva. 
Benefiti vježbe: Ova vježba ima izuzetan učinak na jačanje trbušnih mišića te stabilizatora trupa. Kao i kod prethodne vježbe, zahvaljujući pozicioniranju trupa na Roller, vježba djeluje korektivno na posturu.

3.    Cobra
Početna pozicija: Lezite na trbuh ruku ispruženih naprijed. Foam Roller postavite ispod podlaktica, cca. 5 cm od zgloba šake.
Izvođenje vježbe: Povucite ramena od ušiju kako biste ih stabilizirali, aktivirajte mišiće leđa i trbuha te se rolajte rukama po Rolleru sve dok vam Roller ne dođe ispod dlanova. Iznimno je važno da tijekom izvođenja vježbe trbuhom zadržavate donja leđa stabilizirana kako ne bi došlo do ozljede.
Benefiti vježbe: Ova vježba služi za jačanje mišića leđa uz istovremenu mobilizaciju kralježnice. U vježbi sudjeluju i mišići ruku.

4.    Bočni plank uz podizanje zdjelice
Početna pozicija: Lezite na bok. Ruku postavite tako da lakat stoji ispod ramena te stabilizirajte rame. Foam Roller postavite ispod potkoljenica, 10cm od skočnog zgloba. 
Izvođenje vježbe: Upirući se podlakticom o pod i aktivacijom bočnih trbušnih mišića, podignite zdjelicu od poda, a potom ju spustite tik do poda, I ponovite 10 puta. Potom vježbu ponovite I sa suprotnog boka.
Benefiti vježbe: Ova se vježba izvodi u svrhu jačanja bočnih trbušnih mišića kao I poboljšanje balansa I propriocepcije. 

5.    Half Pike
Početna pozicija: Pozicionirajte se u upor. Dlanove postavite na pod u širini ramena, leđa u neutralnoj poziciji, a Roller postavite ispod podkoljenica.
Izvođenje vježbe: Koljena povlačite prema prsima, pazeći pri tome da zdjelica ne propada prema podu te da ne dođe do uvijanja u donjim leđima. Ključni dio vježbe je upravo zadržavanje zdjelice u visokoj poziciji kao i zadržavanje leđa u neutralnoj poziciji. Nakon toga noge ispružite u početnu poziciju. Ponovite 10 puta.
Benefiti vježbe: Ova vježba je iznimno učinkovita u jačanju trbušnih mišića kao i  mišića ruku i prsa. 

Ponudu naših Foam Rollera pogledajte na linku. 
 

 • Individualni pristup
 • Individualni pristup

  korisnici u središtu naših aktivnosti
 • Individualni pristup
 • Stručno osoblje

  opskrba korisnika uslugama za lakši život
 • Individualni pristup
 • Loyalty klub

  dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh