Artroza u koljenu: što stvarno pomaže? - BAUERFEIND

Artroza u koljenu: što stvarno pomaže?

Artroza u koljenu: što stvarno pomaže?
Kod artroze u koljenu pomaže kombinacija više terapija: lijekovi, pravilna prehrana, sport te bandaže i ortoze.

Prvo loša vijest: gonartroza, dakle artroza u koljenu, je neizlječiva. Međutim, situacija nije beznadna. Odgovarajućom terapijom oboljeli mogu ublažiti simptome. Objašnjavamo zašto dugotrajno uzimanje lijekova nije dobro, što treba biti na meniju pacijenata s artrozom i kako kretanje ublažava bolove.

Najčešće dolazi neprimjetno, započinje bezbolno i prvo se primjećuje nakon pauza u kretanju: artroza koljena ili, kako je liječnici nazivaju, gonartroza. Kad se jednom postavi dijagnoza, mnogi oboljeli osjete olakšanje: Napokon barem znaju što je uzrok bolova u koljenu. Međutim, tada treba, ovisno o stadiju gonartroze, razmotriti i primijeniti različite mogućnosti liječenja. Svima je zajedničko da ne samo da ublažavaju bolove i ograničenja pokreta, nego da također trebaju usporiti daljnje trošenje zglobova.

Tablete kao iznimka, sport kao pravilo protiv bolova uzrokovanih artrozom

Kako bi se odgodila ili spriječila operacija ili čak ugradnja umjetnog zgloba (endoproteza koljena, kratko TEP koljena), primjenjuju se takozvane konzervativne terapijske metode. One se pak mogu podijeliti na terapiju lijekovima i terapiju bez lijekova.

Zlatno pravilo liječenja gonartroze pri tome glasi: Najučinkovitija je kombinacija više mjera.

Kako pomažu bandaže i ortoze?

Čak i ako kretanje najčešće pomaže protiv bolova i napredovanja gonartroze: Svaki početak je težak, osobito onda kad opterećenje već boli. Bauerfeind bandaže i ortoze za koljeno mogu pomoći da se usprkos tome aktiviramo. One rasterećuju koljeno zahvaćeno promjenama, raspodjeljuju opterećenje i stabiliziraju ga. Udobno prianjaju te su stoga idealan pratitelj pri svakodnevnim aktivnostima i prilikom bavljenja sportom.

Dostupne bandaže i ortoze pogledajte na linku.

U Bauerfeind poslovnicama možete dobiti savijet našeg stručnog prodajnog osoblja te odabrati pravi proizvod za sebe. 

Lijekovi u liječenju artroze koljena?

Lijekovi bi se trebali uzimati samo ograničeno vrijeme i u dogovoru s liječnikom. Oni mogu pomoći u smanjenju bolova i omogućiti kretanje – također se često preporučuju na početku laganog sportskog programa ili fizioterapije. Kod artroze najčešće se primjenjuju lijekovi iz skupine nesteroidnih antireumatika (NSAR). Ovdje se radi o lijekovima koji djeluju protiv bolova i protuupalno, ali koji pri dugotrajnoj primjeni mogu oštetiti želudac i krvne žile. Stoga liječnici pacijentima s gonartrozom radije savjetuju promjenu prehrane, bavljenje sportom i eventualno rasterećenje koljena pomoću bandaže ili ortoze jer se ove mjere također mogu pozitivno odraziti na osjet boli.

Kakva prehrana pomaže kod gonartroze?

Što koljena trebaju nositi manje tjelesne težine, to bolje. Ako se prekomjerna težina i gonartroza zajedno jave, preporučuje se također smanjenje težine. Pri tome može pomoći promjena prehrane.

Kod svih pacijenata s artrozom vrijedi: Ako se tek rijetko konzumiraju namirnice koje pospješuju upalne procese, poput crvenog mesa ili životinjskih masti u maslacu, vrhnju, punomasnom siru, tada već i to može pozitivno utjecati na artrozu u koljenu. Šećer, alkohol i nikotin trebali bi biti iznimka u svakodnevici pacijenata s artrozom jer sadrže slobodne radikale. Previše ovih tvari u tijelu može pogodovati bolestima poput artroze.

„Na meniju pacijenata s gonartrozom trebaju biti povrće i voće, biljna ulja, žitarice i mahunarke te riba (po mogućnosti losos, skuša i haringa).“ Prof. dr. Stefan Sell, Medicinski direktor centra za liječenje zglobova Schwarzwald

Kakvo je kretanje dobro kod artroze koljena?

Kad je jednom prisutna bol u koljenu, kretanje teško pada. Liječnici međutim upozoravaju da se kod gonartroze ne smije odustati od kretanja i pasti u zamku zauzimanja poštednog položaja tijela. Tijekom fizioterapije pacijenti s gonartrozom uče odgovarajuće vježbe pomoću kojih zglobovi koljena postepeno opet postaju pokretljivi i zadržava se funkcija zgloba. Istovremeno se izgrađuju mišići koji rasterećuju zglobove i ublažavaju se bolovi.

Dok se takve fizioterapijske mjere trebaju provoditi samo pod vodstvom, pacijenti se također mogu polako i samoinicijativno početi kretati: Ovdje se nude vožnja biciklom, hodanje, plivanje, Aqua Jogging i gimnastika. Igre s loptom i skakački sportovi, koji uzrokuju opterećenje, manje su povoljni, jer koljena moraju amortizirati udarce te se time dodatno opterećuju. Za odgovarajuće sportske aktivnosti i inače vrijedi: što ranije i trajnije, to bolje. One naime pomažu u prevenciji artroze u koljenu.

Kad je potrebna operacija?

U nekim slučajevima može se dogoditi da konzervativne terapijske mjere ne budu dovoljne – koljeno dakle i dalje boli i gonartroza napreduje. Tada pacijenti ne mogu izbjeći operaciju koljena, primjerice artroskopiju sa zamjenom hrskavice. Ako je gonartroza već jako uznapredovala, pomoći može samo umjetni zglob koji će pacijentima vratiti pokretljivost.

 • Individualni pristup
 • Individualni pristup

  korisnici u središtu naših aktivnosti
 • Individualni pristup
 • Stručno osoblje

  opskrba korisnika uslugama za lakši život
 • Individualni pristup
 • Loyalty klub

  dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh