Preopterećena koljena trebaju promjenu - BAUERFEIND

Preopterećena koljena trebaju promjenu

Preopterećena koljena trebaju promjenu
U značajne faktore rizika za artrozu koljena ubrajaju se prekomjerna težina, nedostatak kretanja ili pogrešna prehrana. Međutim, do artroze može doći i u slučaju preopterećenja. Stoga je važno kontinuirano štedjeti zglobove i kompenzirati jednolične pokrete promjenama. Koji sljedovi pokreta štite od preopterećenja koljena, saznati ćete u nastavku. 

 

Što dovodi do preopterećenja koljena?

Na radnom mjestu to mogu biti nepovoljna, ponavljajuća opterećenja zgloba koja dugi niz godina više sati dnevno djeluju na tijelo primjerice, postavljanje pločica ili parketa. Težak fizički posao na gradilištu ili u poljoprivredi također može biti uzrokom preopterećenja koljena i time pogodovati nastanku artroze. Isto tako puno stajanja i podizanja u prodajnim zanimanjima.

Međutim, ne samo na poslu, nego i kod sporta koljeno može biti izloženo preopterećenjima: Kretanje je samo po sebi vrlo zdravo – i kod gonartroze čak i iznimno bitno. Ipak, neke aktivnosti jako opterećuju hrskavicu i zglobove koljena. Svi sportovi, kod kojih se brzo mijenja smjer kretanja, zapravo su neprikladni, smatraju fizioterapeuti. U to se ubrajaju nogomet, rukomet, hokej ili košarka.

Kod ekipnih sportova uz to još dolazi i utjecaj protivnika: Sudari i padovi povećavaju opasnost od ozljeda – te time i rizik od kasnije artroze. Jer okidač za artrozu koljena često je ozljeda stara deset pa čak i 15 godina, koja nije potpuno zaliječena. U to se, primjerice ubrajaju, oštećenja meniska ili puknuća križnih ligamenata. Ponekad je pak dovoljna i mikrotrauma koja je nastala prilikom udarca i koja je oštetila hrskavicu.

Stoga se artroza koljena ne dijagnosticira samo kod određenih profesionalnih skupina, nego često i kod aktivnih ili bivših profesionalnih sportaša.

Kako prepoznati artrozu u koljenu?

Problem je u sljedećem: Upozoravajući znakovi gonartroze se često prvo vrijeme ne primjećuju. Bolovi postaju primjetni tek u uznapredovalom stadiju. Koljena pucketaju i škripe, a penjanje po stepenicama teško pada i bolno je, jednako kao i dizanje teških predmeta. Uz to se javljaju bolovi nakon razdoblja neaktivnosti, dakle bolovi kod prvih koraka nakon dužeg mirovanja koji se tada opet smanjuju. Kod sportaša, zglob može nakon pretjeranog treninga također nateći.

Što pomaže protiv preopterećenog koljena?

Važno je raditi pauze. Tijekom svakodnevnih poslovnih aktivnosti pomaže promjena: često mijenjanje položaja sjedenja, istezanje i duboko disanje. Ponekad izlazak van, šetnja tijekom pauze za ručak. Bandaže također pomažu kod bolova i stabiliziraju zglob koljena.

Savijet potražite u specijaliziranoj trgovini

Naše bandaže i ortoze za koljeno, koje su specijalno razvijene za pacijente s artrozom, možete nabaviti putem web shopa, ali i savijetovati se u specijaliziranim Bauerfeind  trgovinama medicinskih proizvoda u svojoj blizini - čak i bez liječničkog recepta. Potražite savjet o našim proizvodima na licu mjesta.

Isto tako, kratke vježbe tijekom svakodnevnih aktivnosti mogu ublažiti bolove i mobilizirati koljeno: primjerice sjedeći na stolu pustiti viseće koljeno da se oko jedne minute ljulja u zraku. Time se koljeno rasterećuje i zglobna čahura se isteže s efektom ublažavanja bolova. Ili koljeno u sjedećem položaju na svakoj strani deset puta maksimalno istegnuti kako bi se stimulirala mobilnost u fazama s malo kretanja. Vašim zglobovima nakon opterećenja također trebaju trenuci odmora.

Koji pokreti čine dobro koljenu?

Za koljeno su zdravi fluidni sljedovi pokreta kod kojih se zglob nježno pomiče po cijelom opsegu. Vožnja biciklom na niskim brzinama, plivanje, šetnje ili također Tai Chi ili joga izvrsni su kod artroze koljena. Sportašima se savjetuje da dobro slušaju svoje tijelo, da ne pretjeruju s opterećenjem i da holistički treniraju kako bi spriječili artrozu.

Bez obzira da li pri treningu ili svakodnevnim aktivnostima: Naše bandaže mogu biti od velike pomoći. Udobne su za nošenje, podupiru zglobove i pružaju koljenu stabilnost i sigurnost tijekom kretanja.

 • Individualni pristup
 • Individualni pristup

  korisnici u središtu naših aktivnosti
 • Individualni pristup
 • Stručno osoblje

  opskrba korisnika uslugama za lakši život
 • Individualni pristup
 • Loyalty klub

  dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh